Etusivu » F1-huumaa kisamatkat » Unkarin GP » Hyvä tietää kohteesta

Pyydä tarjous! - Unkarin GP

Hyvä tietää kohteesta

Näe ja koe Budapest

Linnavuori  kohoaa 130 m Tonavan yläpuolelle. Budan linna ja Ketjusilta ovat vaikuttava näky Pestin puolelta, ja ne ovat Budapestin symboleja yhdessä Gellért-kukkulalla sijaitsevan Vapaudenpatsaan kanssa. Unkarin kansallisgalleria toimii Budan linnan siivissä A, B, C ja D  museo käsittää noin 100 000 taideteosta Unkarin valtion perustamisajoista nykypäiviin saakka. Pysyvässä näyttelyssä mm. keskiajan ja renessanssin kivitöitä, goottilaisia puuveistoksia ja puupaneelimaalauksia, myöhäisgoottilaisia alttaritauluja, renessanssi- ja barokkitaidetta, Habsburg-suvun krypta, 1800-luvun maalaustaidetta ja veistoksia, 1900-luvun maalaustaidetta  ja veistoksia.
Keskellä Tonavaa sijaitseva Margitinsaari (Margit-sziget) muistuttaa Tukholman Djurgårdenia. Se oli aikoinaan kuninkaallista metsästysmaata ja hovin turvapaikka. Saarella on valtavia puita, räiskyvän värisiä istutuksia ja patsaita, ja se on yksi kaupungin “mansikkapaikoista” , siellä voi käydä kävelyllä, lenkillä, ottamassa aurinkoa ja uimassa, nauttimassa hoidoista saaren kahdessa hotellissa. Sankarten aukio (Hõsök tere) Millennium-monumentteineen pystytettiin madjaarien Karpaattien altaaseen saapumisen 1000-vuotisjuhlan kunniaksi. Keskellä kohoaa 36 metrin korkuinen pylväs, jonka huipulla seisoo arkkienkeli Gabriel ja jonka perustaa ympäröivät 7 heimopäällikön patsaat Árpádin johdolla. Oopperatalo vihittiin käyttöön vuonna 1884. Rakennus sijaitsee elegantilla Andrássy-bulevardilla, ja se on yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista. Sen italialaisvaikutteinen tyyli ja harmoniset mittasuhteet sovittavat sen elegantilla tavalla ympäristöön. Talon runsaasti koristeltua interiööriä voi ihailla opastetulla kiertokäynnillä – tai miksei oopperaesityksessä? 

Löydä ja osta  

Ostoskierroksen voi aloittaa vaikka osoitteesta Andrássy út 16, jossa Herend-posliiniliikkeessä tuntee olevansa kuin taideteollisuusnäyttelyssä. Herendin posliini onkin unkarilaisen käsityötaidon huippuedustajia. Taidokkaasti käsin maalatut maljakot, tarjottimet ja astiastot ovat voittaneet useita kultamitaleita maailmannäyttelyissä. Deák-aukion ja Vörösmarty-aukion välinen Deák Ferenc-katu on muuttunut Fashion Street -muotikaduksi Lontoon Regent Streetin tai Milanon Via Montenapoleonen mallin mukaan. Päämääränä on nostaa Budapest uudelleen Keski-Euroopan muotipääkaupungiksi. Muotikadun liikkeet sijaitsevat kunnostettujen talojen pohja- ja ensimmäisissä kerroksissa. Yhteensä 12 000 neliömetrin alueella ovat edustettuna mm. seuraavat merkit: Tommy Hilfiger, Boss, Mexx, Byblos, Roccobarocco, Lacoste, Sisley, Benetton, S. Oliver, Puma, Karl Lagerfeld, Polo Ralph Lauren, Just Cavalli ja Giancarlo Ferre. Kadulta löytyvät myös Zengarinin ja Lloydin kenkäkaupat.

Vörösmarty-aukiolta Kauppahallille ulottuva Vaci-katu (Váci utca) on keskustan sykkivä sydän, jonka varrella on suuri määrä tyylikkäitä myymälöitä: kultaa ja koruja, merkkikosmetiikkaa, muotia Marks and Spenceristä Zaraan, C&A tavaratalo sekä erilaisia boutique- ja pikkuliikkeitä.

Falk Miksa utca-kortteleissa toimii nykyään jo yli kaksikymmentä vanhojen tavaroiden liikettä. Katu on saanut nimensä Miksa Falkin mukaan, joka Itävalta-Unkarin aikana opetti unkaria keisari Frans Joosefin puolisolle, kauniille keisarinna Elisabetille. Näyteikkunat ovat niin houkuttelevia, että vaikka lähtisimme matkaan kukkaronnyörit tiukasti sidottuna, voi olla, että niitä on matkan varrella pakko höllentää. Pitsinhienot posliinit, upottavan pehmeät matot, puuleikkauksin tai upotekoristein somistetut huonekalut, kaikki upeaa käsityötä. Valinnanvaraa on niin paljon, että kaupoissa kiertelijä kärsii jo runsaudenpulasta. 
Päästessäsi Suuren Kauppahallin luo saat astua taas toiseen maailmaan. Hallin värikkäiden myyntitiskien ääressä voit ihailla perinteisiä unkarilaisherkkuja ja aitoja käsitöitä. Yli satavuotiaan kauppahallin katutasosta löytyvät mm. kuivatut paprikat, valkosipuliseppeleet, hedelmät ja hillot. Yläkerran pystybaareissa voi maistella unkarilaisherkkuja ja vaikkapa maailmankuulua Tokaji aszú -viiniä. Taksilla liikkuvan kannattaa tilata auto etukäteen puhelimitse, jolloin matka on edullisempi.

Budapestin suurin kirpputori Nagykőrösi-tiellä on vähän kauempana keskustasta, mutta silti käymisen arvoinen.
Paikalliset kutsuvat kirpputoria nimellä ”Ecseri”  Ihmisiä kuhisevalla torilla jo pelkkä ympärilleen katseleminen on elämys, sillä tarjolla on uskomaton määrä romua, rihkamaa ja antiikkiakin. Pikku koriste-esineistä, jugend-huonekaluihin, vanhoista postikorteista hopeisiin taskukelloihin, kameroista tauluihin, melkeinpä mitä vain voi kuvitella. Vanhoja viuluja, gramofoneja, kirjoja, posliinia, mattoja, silitysrautoja, mattoja, täytekyniä, astiastoja, sotilasmerkkejä, pitsejä ja kaikki kaupan. Budapest on tunnettu kylpyläkaupunki. Vaikka roomalaisia kylpylöitä toimi tiettävästi jo 100-luvulla, alkoi varsinainen kylpyläkulttuuri kukoistaa turkkilaisaikana, 1500–1600-luvuilla. Turkkilaisajalla perustetuista kauniista kylpylöistä toimii edelleen neljä (Rudas, Rác, Király, Császár). Ihana piristys onkin käydä kesken loman jossain ihanassa hieronnassa tai kuorinnassa.

Syö ja juo

Budapestilaisissa ravintoloissa ruoka on hyvää ja halpaa  ja sitä on paljon! Keskiverto budapestlainen syö itsekin ulkona pari kertaa viikossa. Unkarilaisen ruuan ominaispiirteisiin kuuluu runsas paprikan käyttö. Aito unkarilainen gulassi, salami ja hanhenmaksa ovat ehdottomasti maistamisen arvoisia. Herkkusuille on tarjolla maukkaita leivoksia ja kakkuja. Esimerkiksi 1800-luvun tyyliin sisustettu Centrál Kávéház -kahvila on edullinen ja hienostunut paikka nautiskella leivoksista. Unkari on kuulu useista hyvistä viinilaaduistaan. Perinteisiä juomia ovat Palenka-hedelmäviinat ja jälkiruokaviini Tokaij. Väkevistä juomista tunnetuin on Unicum, maailmanlaajuisesti arvostettu katkerolikööri, jonka salainen yrttiresepti antaa sille todella omaleimaisen aromin.

Yleistä

Roomalaisilla tiedetään olleen 100-luvulla Aquincum-niminen siirtokunta ja rajalinnoitus nykyisen Budapestin (Budan) alueella silloisessa Pannonian maakunnassa. Valleista on nähtävissä edelleenkin jäännöksiä kaupungissa. Valtakunnan raja kulki Tonavaa pitkin useiden vuosisatojen ajan. Kaupunki kohtasi hävityksen 1200-luvulla mongolien vallattua maan ja toimeenpantua suoranaisen kansanmurhan. Kuningas Matias Corvinus linnoitti 1400-luvulla Budan keskiaikaisen osan ja teki siitä Unkarin pääkaupungin. 1500 – 1600 -luvuilla kaupunki oli turkkilaisvallan alla. Budan, Óbudan ja Pestin kaupungit yhdistyivät 1872 Budapestiksi, josta tuli Unkarin hallinnon keskus. Toisen maailmansodan pommituksissa muun muassa kaikki sillat tuhoutuivat. Unkarin kansannousun aikaan 1956 Budapest oli liikehdinnän keskus. Tonava virtaa Budapestin halki ja jakaa sen kolmeen osaan: Buda (joen länsipuolella) ja Pest (itäpuolella) ovat olleet aiemmin itsenäisiä kaupunkeja, ja niiden lisäksi joessa on saaria, joista kuuluisimmat ovat Margaret-saari ja Csepel-saari. Csepel on saarista suurin ja muodostaa oman kaupunginosansa. Margaret-saarella on puistoja ja kylpylöitä.

Budapestin arkkitehtuurille antaa leimansa se, että kaupunki kasvoi voimakkaasti 1800-luvun lopussa, jolloin suosiossa olivat näyttävät kertaustyylit. Kaupunkikuva on sangen yhtenäinen, varsinkin Pestissä, joka on rakennettu suureksi osaksi vuosien 1880 ja 1900 välillä. Vaikka Budapest kärsi pahoin toisessa maailmansodassa ja monet vanhat rakennukset pääsivät rappeutumaan kansantasavallan aikana, Budapestiä pidetään yhtenä Euroopan arkkitehtonisesti viehättävämmistä kaupungeista. Budapestin tunnetuimmat rakennukset edustavat useimmiten eri kertaustyylejä ja omintakeista unkarilaista jugendia. Kertaustyyliin on rakennettu muun muassa uusrenessanssiset Unkarin valtionooppera ja Pyhän Tapanin tuomiokirkko sekä uusgoottilaiset parlamenttitalo ja Matiaksenkirkko. Jugendista hyviä esimerkkejä ovat Taideteollinen museo ja Gresham-palatsi. Kaupungissa on useita muitakin aika- ja tyylikausia edustavia rakennuksia. Vanhempaan kerrostumaan kuuluvat 1700-luvun barokkirakennukset ja aiemmat, goottilaiset jäänteet, joita on lähinnä Budan puolella. Uudempia tyylejä edustaa maailmansotien välisen ajan funktionalismi ja toisen maailmansodan jälkeinen sosialistinen realismi, jossa on vaikutteita myös länsimaiden modernismista.